Polgármesteri közlemény

Az Energetikai Tanács javasolt intézkedéseiről szóló polgármesteri közlemény, illetve az ezzel kapcsolatos közgyűlési előterjesztés közzététele.

 
 
 
Tisztelt Veszprémiek!

Az Energetikai Tanács keddi ülésén megtárgyalta azt a szigorú és hatékony intézkedési tervet, amely az Önkormányzat gazdasági társaságai, kulturális intézményei, valamint a Polgármesteri Hivatal érintett irodavezetők javaslatai alapján készült el. A közgyűlés az alábbi pontokat tárgyalja csütörtökön.

A legfontosabb irányelvek, hogy:  

a drasztikusan megemelkedett energiaárak miatt a földgáz és villamosenergia felhasználás – 2021-hez képest – átlagosan 25 százalékkal csökkenjen

az önkormányzat kezelésében lévő bölcsődék, óvodák és szociális intézmények használói, lakói nem fázhatnak

minél több sportlétesítményben lehessen sportolni

jelentősen korlátozott díszkivilágítás, korszerűsítendő közvilágítás

a téli időszakban csak a maximálisan kihasznált kulturális terek maradhatnak nyitva.

A fenti szempontok betartásával a következő intézkedések születtek:

Nem lakáscélú ingatlanok

A volt SZMT Székház csak abban az esetben marad nyitva a téli időszakban, ha a bérleti pályázatra elfogadható ajánlat érkezik. Amennyiben nem, úgy javasoljuk a gázkazános fűtési rendszer teljeskörű leállítását és az épület bezárását a tavaszi időszakig.

A Mártírok útja 11. irodaház esetében a tulajdonostársakkal közösen azt a javaslatot fogalmaztuk meg, hogy az irodaépületben zárják le a fűtési rendszert, így a gázfogyasztás minimálisra csökkenthető a téli időszakban.

Az egykori Dimitrov épületben a „Hangár” zenei központ valósulhat meg az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával. Az épületben jelenleg felújítás zajlik, eközben temperáló, 10 Co hőmérsékletet biztosít a bérlő az állagmegóvás érdekében.

A Komakút tér 2. alatti színészházat és játékszínt önkormányzati bérlakásként üzemelteti a ”VESZOL”, továbbá az épületben saját irodákat is fenntartanak, ezért a bérlakások esetében az intézményi díjszabás érvényes. Amennyiben a játékszín bezár, a bérlakások átválthatnak a kedvezményes lakossági tarifára.

Sportlétesítmények

A Március 15. utcai sportcsarnok és a veszprémi stadion VKSZ Zrt. üzemeltetésében levő egységeinek az esetében javasoljuk, hogy a téli időszakban a belső terek temperálása 15 Co hőmérsékleten történjen, ami még alkalmas a sportcélú használatra, és egyben biztosítja az épületek állagának a megóvását is. A Március 15. utcai tanuszoda őszi karbantartási szünetet követően bizonytalan ideig zárva tart.

A Wartha Vince utcai Stadion temperáló fűtés mellett üzemel.

Jutasi úti focipályáknál a sátrat nem üzemelik be.

Óvodák, bölcsődék

Javasoljuk, hogy az önkormányzat fenntartásában működő bölcsődék és óvodák a kormányzati igazgatási szünethez igazodva 2022. december 22-től 2023. január 6-ig zárjanak be. A bezárás időszakában városi szinten ügyeletet biztosítunk egy később kijelölt óvodában és bölcsődében.

Szociális intézmények

VKTT Dózsavárosi Idősek klubja bezár.

Egészségügyi intézmények

Társasházban működő egészségügyi intézmények (orvosi rendelők) távhő ellátása lakossági árszabással megoldható (kivétel az Ördögárok u. 5.).

Kulturális intézmények

A Veszprém Agóra, támogatva a kisközösségeket, a nehéz időkben is nyitva marad. Sajnos azonban a kisebb közösségi intézmények bezárása, vagy csökkentett időtartamú nyitvatartása elengedhetetlen.

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár nyitvatartása heti három napra korlátozódik, szerda, csütörtök, péntek 918 óráig. A könyvtár Komakút tér felőli épületrészből átköltözik az Iskola utcai épületszárnyba, így előbbi fűtése temperáló szintre csökkenthető. A fennálló korlátozó intézkedések a fűtési szezon végéig állnak fent. A Dózsavárosi klubkönyvtár felújítás miatt zárva tart, a Március 15. klubkönyvtárban zajló közösségi tevékenységeket a Jutasi köztérbe helyezzük át.

Veszprémi Petőfi Színház az új épületet átveszi üzemeltetésre, de tavaszig nem használja, csak temperáló fűtéssel működik. Az intézmény energiamegtakarítási intézkedései keretében alkalomszerűen használ csak tereket, illetve bezárta a Latinovits Bujtor Játékszínt, a Műhelyházat, illetve személyi átszervezésekkel csökkenti a költségeit.

Laczkó Dezső Múzeum temperáló fűtéssel működik minden épületrészben a felújítás alatt. A Várbörtön jelenleg nincs használatban, így nincs energiafogyasztása. A Hősi Kapu, az ajándékbolt és a Tűztorony jelenleg zárva tart, a Látványraktár fűtése temperáló, a főépületben 18 Co a hőmérséklet, a felsőörsi raktárban pedig nincs fűtés. Az intézmény december 21. és január 9. között home office munkarendben működik. A Török Ignác 5. szám alatti Látványraktár temperáló fűtés alkalmazása mellett zárva tart.

Művészetek Háza november 30-án bezár és január 18-án nyit ki a látogatók számára, addig csupán szombat és vasárnap látogatható. A Dubniczay-gyűjtemény november 30-ig tart nyitva, míg a Vass-gyűjtemény október 16-án bezárt. A Csikász Galéria november 30-tól január 18-ig zárva tart. A temperáló fűtés ezekben az épületekben a műemléki helyszín miatt 16 Co, az építményekben egyébként felújítási munkálatok zajlanak.

Közvilágítás, díszvilágítás

A díszvilágítást lekapcsoljuk, a karácsonyi fényeket minimalizáljuk.

Elindítjuk a közvilágítás korszerűsítéséről a közbeszerzést, így 7700 lámpatestet megújítunk.

VKSZ Zrt. szervezésében energiamenedzsment szervezet alakult, melynek feladata a közszolgáltató a belső hőmérséklet csökkentése az általa fenntartott intézményeknél, valamint a temperáló fűtés optimális beállítása hétvégenként.

Amennyiben maradéktalanul sikerül teljesíteni a tervezett intézkedéseket, úgy mindösszesen 1,14 milliárd forintot takarít meg az önkormányzat.

 

Porga Gyula
 

Letölthető dokumentum:

icon Beszámoló az Eneregetikai Tanács tevékenységéről, javaslat energiamegtakaritási intézkedésekre - előterjesztés (152 kB)