Közgyűlés: Csökkentik az energiafelhasználást

Több épületet bezárnak télre, minimális lesz a karácsonyi díszkivilágítás Veszprémben, és elindítják a közvilágítás korszerűsítését – ezekről is döntött csütörtöki ülésén a közgyűlés.

Több alacsony kihasználtságú épületét bezárja az önkormányzat télre az energiaválság miatt, és elindítják a közvilágítás korszerűsítését, ezekről is döntött csütörtöki ülésén a közgyűlés.

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) arról beszélt, az energetikai tanács a földgáz és a villamos energia árának drasztikus emelkedése miatt olyan intézkedéscsomagot hozott, amely 25 százalékkal csökkenti az energiafelhasználást a tavalyihoz képest a téli fűtési szezonban.

A döntések meghozatalánál odafigyeltek arra, hogy az alapszolgáltatásokat ne szűkítsék, és létszámleépítéssel sem járnak az intézkedések.

Több alulhasznosított épületet bezárnak télre: ezek közé tartozik a volt SZMT-székház, az egykori művelődési központ épülete (volt Dimitrov) és a Mártírok útján található egykori MHSZ-székház harmadik emeleti irodái.

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár a hét három napján, szerdán, csütörtökön és pénteken tart csak nyitva. Tavaszig bezár a Március 15. utcai Klubkönyvtár, a Cholnoky Klubkönyvtár ugyanakkor nyitva marad, míg a Dózsavárosi Klubkönyvtárban felújítás folyik. 

Ami a sportlétesítményeket illeti, a Március 15. utcai tanuszodát bizonytalan időre bezárták, a sportcsarnok és a stadion létesítményeit 15 fokra fűtik csak fel, míg a Jutasi úti sportpályáknál nem üzemelik be idén télen a fűtött sátrat. 

A veszprémi óvodák és bölcsődék 2022. december 21-től 2023. január 6-ig zárva tartanak, ebben az időszakban egy kijelölt óvodában és egy kijelölt bölcsődében lesz ügyelet.

A téli időszakra bezárják a Dózsavárosi Idősek Klubját. A téli időszakban nem tart nyitva a jutaspusztai és a kádártai közösségi ház, a Gyulafirátóti Művelődési Ház heti kétszer három órában fogadja a látogatókat.

Bezár télre a Latinovits–Bujtor Játékszín, valamint tavaszig nem használja a színház az egykori ének-zenei iskola épületét.

A Vass Gyűjtemény a közelmúltban bezárt, a Csikász Galéria és a Dubniczay-palota decembertől nem fogad látogatókat, és 2023. január 18-án nyit ki újra. 

Az energiaválság miatt minimalizálják a városi karácsonyi díszkivilágítást.

A polgármesteri hivatalban 2022. december 27.– 2023. január 6. között igazgatási szünetet tartanak, ezalatt csak halotti anyakönyvi ügyintézési ügyeletet tartanak hetente kétszer egy órában.

Az intézkedésekkel összesen több mint 1,1 milliárd forintot takarít meg az önkormányzat.

 
Döntöttek a város közvilágításának korszerűsítéséről is.

A képviselők döntöttek a város közvilágításának korszerűsítéséről is: a meglévő mintegy 7700 lámpatestből 7500-at cserélnek LED-lámpára jövőre úgynevezett Esco-finanszírozással, vagyis önerő nélkül az energiahatékony rendszer és az üzemeltetés megtakarításaiból fizeti ki az önkormányzat tíz év alatt a beruházás költségét.

 
Forrás: Napló
Kép: Pesthy Márton