Az eddigi „legédesebb” Bakony Expo az idei

Péntek megnyitotta kapuit az idei, sorban már a kilencedik Bakony Expo a Veszprém Arénában. A vásárra 160 termelő érkezett, a szervezők pedig a kísérőprogramokat is kibővítették, amelyekben a méz idén kiemelt szerepet kap.

Péntek délutántól egészen vasárnap kora estig van lehetőség kilátogatni a Veszprém Arénába a Bakony Expóra, amely a közel egy évtizedes fennállása alatt mára nem csupán a megyeszékhely egyik kiemelt éves rendezvénye lett, hanem országosan is magasan jegyzett találkozóként tartják számon a termelők és vásárlók között.

Az expó ünnepélyes megnyitóját péntek délután tartották, ahol már azt első napon nagyobb tömeg érkezett, valaki célirányosan a már jól ismert termelőket kereste, mások az újdonságok iránt érdeklődtek.


Az aréna előtti téren felállított rendezvénysátorban eközben a hivatalos megnyitón a város képviseletében Brányi Mária alpolgármester mondott köszöntőbeszédet, aki kiemelte, a Bakony Expo mára több, mint egyszerű vásár, hiszen abban, hogy már kilencedik alkalommal jött létre, egy nagy összefogás munkája van, amelyben a város az Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen tesz évről évre azért, hogy a nagyközönség előtt is megmutatkozzon Veszprém és a térség értékei helyi termelők portékáin keresztül.


Az említett agrárgazdasági kamara részéről az elnök, Győrffy Balázs mondott beszédet, ő is megerősítette, hogy a Bakony Expo immáron országos hírű rendezvénnyé nőtte ki magát. Az elnök kitért az idei expó központi témájára, a mézre is. Mint mondta, Magyarország méhészeti nagyhatalomnak minősül Európában, hiszen a kontinensen éves szinten előállított 250 ezer tonna mézből a 10%-át hazánkban készítik, a magyarok mégsem fogyasztják gyakran, a magyar méz nagy része így exportra készül.


Az ünnepségen jelen volt Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal főispánja is, ő megemlítette, hogy a magyar kormánynak kiemelt fontosságú az agrárszektor, a helyes utat pedig jól bizonyítja a Bakony Expón felvonuló termelők színes és minőségi kínálata is.

A felszólalók sorában Jakab István, a MAGOSZ elnöke következett, aki a Bakony Expo lényegét aszerint fogalmazta meg, mint egy rendezvény, ahol közelebb kerül egymáshoz a vidék és a város, így az ott élő emberek közt is egy erősebb kötelék alakul ki.


Feldman Zsolt vidékfejlesztési államtitkár elmondta, a veszprémiek büszkék lehetnek térségükre és büszkék az itteni termelőkre is. Hozzátette, a jó minőség egyik garanciája az, ha magától a termelőtől vesszük az árut, a Bakony Expo pedig nagyon alkalom arra, hogy személyesen tőlük ismerjék meg az emberek a készítés menetét.


Az ünnepség keretében átadták a Bakony Expo szakmai díjait is, ezek zsűrizése a nyitás után történt rögtön. Ezek alapján élelmiszer kategóriában a Csékei méhészet, ital kategóriában a Sümegi pálinkaház, kézműves kategóriában a Füredi szappan, innovatív kategóriában az Ínyenc mester mediterrán ínyencségek kapott díjat. Mellettük különdíjban részesült a Gyimesbükk, a nagydíjat pedig a Pejba tökmag kapta.


A Bakony Expo további kiállítóiról, valamint a programokról az expó honlapján lehet részletesen tájékozódni.

Legyen meg a mindennapi kenyere a hátrányos helyzetűeknek is!

Idén első alkalommal a Bakony Expo keretében adták át jelképesen azokat a támogatásokat, amelyek a Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem nevű program keretében gyáltek össze.

A programot 12 évvel ezelőtt hívták életre azzal a céllal, hogy a gazdák segítségét kérjék, hogy felajánlásukkal olyan családok is hozzájussanak a kenyér alapanyagához, a liszthez, akiknek nagyobb terhet jelent a mindennapi megélhetés. Jakab István, a MAGOSZ elnöke elmondta, 12 évvel ezelőtt 10 tonnát sikerült összegyűjteni, akkor csak Baranya megyében meghirdetett kezdeményezéssel. Mára ez az egész Kárpát-medencére kiterjedt és idén elérte az 1000 tonnát a felajánlások mértéke. Ez 8000 adományozótól jött össze és összesen 300 karitatív szervezeten keresztül 100 ezer embernek tudnak segíteni.

Jakab István megemlítette, az ukrán háború kitörésekor alig egy hét alatt további 50 tonna búza jött össze, amivel a kárpátaljai magyarokat segítették.


A színpadon Jakab István Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém megyei elnökének, a Bakony Expo ötletgazdájának társaságában adta át öt helyi karitatív szervezetnek jelképesen a felajánlásokat. Veszprém megyében támogatták a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, a Veszprém Főegyházmegyei Karitászt, a Gyermekmosoly Nagycsaládos Egyesületet, a Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központot és a Magyar Vöröskeresztet.

Ők egyenként 2160 kg lisztet kapnak, amit rászorulók közt osztanak majd ki.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila