Bemutatták a VeszprémFest 2023-as programját

Jövőre lesz húszéves a VeszprémFest, amely az EKF 2023 program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea.

2023-ban húszéves a VeszprémFest. A prémium zenei fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.

Július 12. és 16. között a História Kertben felállított nagyszínpadon Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko és Yusif Eyvazov, Joss Stone és Norah Jones koncertezik, Rost Andrea pedig négy nap négy különböző produkciót mutat be a jezsuita templomkertben. 

 
A programkínálatot csütörtökön sajtótájékoztatón mutatták be
a Budapest Music Centerben

Két helyszín, öt nap, hét sztárfellépő és a huszadik év a világ minőségi zenei fesztiváljainak sorában  2023-ban izgalmas produkciókkal ünnepli két évtizedes fennállását a VeszprémFest.

A programkínálatot csütörtökön sajtótájékoztatón mutatták be a Budapest Music Centerben. Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ügyvezető igazgatója elmondta, ünnepi lesz a 2023-as fesztivál, visszatér az opera műfaja.

Összefogások, barátságok, szponzorok nélkül és a VeszprémFest csapata nélkül nem sikerülhetett volna idáig eljutni, közölte. A fesztivál eddigi történetében kétszázezer jegyvásárló, több mint 150 nemzetközi fellépő volt. 

 
Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ügyvezető igazgatója (Kép: MTI/Kovács Anikó)

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója kiemelte, cél, hogy 2030-ra Veszprém legyen az a város, ahol a legtöbben zenélnek.

Porga Gyula polgármester szerint többek között ennek a sikeres fesztiválnak is köszönhető, hogy Veszprém elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter örömét fejezte ki, hogy Veszprém mer nyitni, ennek köszönhető az a sok kulturális siker, amire méltán lehet büszke mindenki.

Az eseményen részt vett Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is.

Július 12-én napjaink egyik legnépszerűbb fiatal latin énekese, Alvaro Soler nyitja a fesztivál 2023-as programját a História Kertben, 13-án a fado szupersztár, Mariza énekel.  

 
Alvaro Soler

Július 14-én a 21. század vezető primadonnája, Anna Netrebko szoprán klasszis lép színpadra egy nagyívű, javarészt Verdi operákból összeállított gálaműsor sztárművészeként. Mellette fellép férje, az azerbajdzsáni tenor, Yusif Eyvazov, közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel Michelangelo Mazza. 

 
Anna Netrebko, Yusif Eyvazov

Július 15-én öt évvel ezelőtti, zajos sikert arató veszprémi koncertje után “20 Years of Soul“ elnevezésű turnéjának keretén belül ismét a fesztivál vendége lesz Joss Stone, 16-án Norah Jones Veszprémben adja élete első magyarországi koncertjét. 

 

Norah Jones

A História Kertbe meghirdetett nagyszínpados koncertekkel párhuzamosan július 12. és 15. között minden nap egy-egy különleges Rost Andrea-produkciót láthat a közönség a jezsuita templomkertben.

A Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja négy napos, izgalmas zenei kalandozásra hív barátaival, pályatársaival és növendékeivel bemutatott produkcióival. Azt mondta, igyekezett minél színesebb műsorokat összerakni.

 
Forrás: Napló