Gyermekrajzok is illusztrálják az új helytörténeti kötetet

A helytörténeti ismereteket a diákok számára játékos formában közvetítő kiadványt mutattak be hétfőn a városházán. A kötet nyitottságra és kreativitásra nevel, felhívja a figyelmet belvárosi épületekre, szobrokra és a városhoz kötódó személyekre.

Az én Veszprémem

A helytörténeti ismereteket a diákok számára játékos formában közvetítő kiadványt mutattak be hétfőn Veszprémben, a városházán.

Zongor Klára: Az én Veszprémem – Izgalmas belváros című gyermekeknek szóló könyve változatos feladatokon keresztül ismerteti meg a belvárost, annak épületeit és művészeti alkotásait az olvasóval.

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, a könyv megjelentetését az európai uniós Zöld város projektből finanszírozták. Felidézte, korábban a program támogatásával jelent meg a Veszprém város építészeti topográfiája című kötet is.

 
Ferenczy Gábor, Némethné Károlyi Jolán, Brányi Mária, Zongor Klára és 
Somody Zsuzsanna a kötet bemutatóján

Az alpolgármester kiemelte, az interaktív, feladatokkal tarkított könyvből – amely erősíti a helyi kötődést – minden hatodik osztályos veszprémi diáknak szeretnének eljuttatni egy példányt a tavaszi szünet előtt. 

A szerző, Zongor Klára elmondta, 2001 óta tanít a Hriszto Botev Általános Iskolában, és 2016-ban indította a ma már tehetséggondozó műhelyként működő Art-i-csóka nevű művészeti szakkört, amelynek korábbi és jelenlegi tanítványai közül számos diák rajza megjelenik a könyvben.

Érdekesség, hogy a kötetben egy idős művészettörténész vezeti végig a gyerekeket a város nevezetességein, akinek alakját Zongor Gábor, a szerző édesapja rajzolta meg.

Ferenczy Gábor, a projektet lebonyolító Pro Veszprém Kft. ügyvezetője elmondta, a kötetek kiadása mellett vetélkedőt, kiállítást és vezetett sétát is szerveztek az elmúlt hónapokban. A programok célja az volt, hogy a veszprémi fiatalok minél jobban megismerjék a várost, és még büszkébbek legyenek veszprémi identitásukra. 

Némethné Károlyi Jolán pedagógus, az Ismerem a városom?! helytörténeti vetélkedő főszervezője méltatta a kötetet, amelyből szerinte játékosan szerezhetnek hasznos információkat a gyerekek, és a könyv közös programot adhat a családoknak is. Hozzátette, a feladatokkal teli kiadvány rövid és olvasmányos információkat ad az épületekről, a városhoz kötődő személyekről.

Somody Zsuzsanna moderátor elmondta, a kötet nyitottságra és kreativitásra nevel, és felhívja olyan épületekre, szobrokra a figyelmet, amelyek mellett máskor esetleg csak elsétálnak a veszprémiek.

Képgaléria itt >>


Forrás: Napló
Kép: Nagy Lajos