Megnyílt a Gyárkert KultúrPark a régi bútorgyár helyén

Megnyitotta kapuit Veszprémben a Gyárkert KultúrPark. A nemrég még elhagyatottan álló bútorgyár egykori telephelyén megnyíló rendezvény- és közösségi tér látványosan szolgálja a város idei és hosszútávú terveit.

Megnyitotta kapuit Veszprémben a Gyárkert KultúrPark. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Markovits Alíz, a VEB2023 EKF program vezérigazgatója mutatta be a nemrég még elhagyatottan álló bútorgyár egykori telephelyén megnyíló rendezvény- és közösségi teret, idei és hosszútávú terveit.

A Gyárkert KultúrParkba egész nyáron érdemes lesz eljönni – a fesztiválszezon csúcspontjai itt lesznek, ezen pop-up rendezvényhelyszínen, ami 4 hónapon keresztül, több, mint 60 külföldi és magyar előadó koncertjének, zenei programjának ad majd otthont.

Veszprém belvárosában több évtizeden keresztül hevert parlagon az a több mint 2 hektáros terület, amely a bútorgyár korábbi telephelyeként működött, ám a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően pop-up rendezvénytérként és közparkként újra nyitja kapuit!

A város szívében található, „sebhelyként” emlegetett területet két éve, 2021-ben sikerült az önkormányzatnak megvásárolnia. Az egykori gyártelep az EKF fejlesztések közé került, a városrehabilitációs fejlesztések része lett: azóta az ipari épületek nagy részét és a közműhálózat is elbontották.

„Az idei egy fantasztikus év, soha vissza nem térő lehetőségekkel, többek között azzal, hogy világsztárok, népszerű zenekarok érkeznek Veszprémbe fellépni egy olyan területre, mely az Európa Kulturális Fővárosa projektnek köszönhetően került a város tulajdonába.”

– mondta a polgármester. Porga Gyula nemcsak a veszprémieket és a régióban élőket hívja, hanem a hazai és a külföldi látogatókat is: „Éljünk a 2023-as év kínálta lehetőségekkel és ünnepeljünk együtt, többek között a GyárKert Kultúrparkban!”

A Gyárkert idén őszig az EKF évére és eseményeire koncentrálva pop-up rendezvénytérként várja a veszprémieket és az idelátogató turistákat, mivel a programok típusa és sokszínűsége megkíván egy több ezer embert befogadni képes szabadtéri rendezvényhelyszínt.

A következő 4 hónapban ugyanis több, mint 60 külföldi és magyar előadó koncertjének, zenei programjának ad otthont a felújított, új funkciókkal ellátott tér. A veszprémiek ezután közparkként veszik majd birtokukba a területet.

A Gyárkert debütálásaként a veszprémiek kedvence, a Vad Fruttik ad koncertet, akiket másnap a StereoMC’s követ. De a sornak itt még nincs vége, hiszen olyan sztár fellépők is érkeznek, mint Iggy Pop, Paul Kalkbrenner és Steve Aoki, akiket az EKF jóvoltából igen kedvezményes áron lehet megnézni. Ha pedig mindez nem volna elég, a Gyárkert ad helyszínt június 14. és 18. között az Európa Kulturális Fővárosa évad ötnapos FELEZŐ örömünnepnek.

„A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program júniusban félidőhöz érkezik és színes programkavalkáddal készül fel a címviselés hátralevő hónapjaira.” 

– jelentett be VEB2023 EKF vezérigazgatója.

Markovits Alíz elmondta, hogy a júniusi ötnapos FELEZŐ fesztivállal tetézi a program a nyári szezont. „A FELEZŐ minden estéjén nemzetközi sztárok lépnek fel a Gyárkert Kultúrpark színpadán, akiknek koncertjére a közönség ingyenesen jöhet majd.” – tette hozzá

Június 14-én, szerdán a brit énekes-dalszerző Tom Odell melankolikus zongoradallamai, június 15-én, csütörtökön a MEUTE hangszeres techno szerzeményei, június 16-án, pénteken a Morcheeba és Chat Faker, június 17-én, szombaton a Lost Frequencies, június 18-án, vasárnap pedig Közép-Európa legnagyobb rock bandája, a CityRocks tölti majd meg zenével a teret. A helyszín befogadóképessége miatt az ingyenes koncertekre előzetes regisztrációval lehet belépni, ami május 15-én indul!

A Gyárkert KultúrParkban központi látványelem a kiemelkedő építész csapat, a Hello Wood által tervezett és épített Közösségek Kertje, a Veszprém-Balaton régió kultúráját hirdető művészeti alkotás, ami az EKF programban részt vevő települések összefogását szimbolizálja 116 különböző, egyedi tervezésű növényládával.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédében az EKF program embereket és településeket összekovácsoló erejét hangsúlyozta:

„Ez a terület évtizedekig csak Veszprém gazdasági növekedését szolgálta. A Balaton Bútorgyár az itt dolgozók erős közösségén túl nem jelentett többet, mint sok száz becsületes munkáscsalád megélhetését és persze ezrek otthoni kényelmét.

Az EKF jóvoltából ez a tér mostantól egyszerre jelent kulturális és gazdasági fejlődést, európaiságot és a Balaton környéki közösségek kohézióját is. A Gyárkert KultúrPark is bizonyíték arra, hogy az Európa kulturális fővárosa programsorozat mindig többet jelentett, mint egyszerű kulturális műsorok megrendezését.”

A Gyárkert KultúPark a hétvégi rendezvények mellett hétköznapokon és október után közösségi parkként funkcionál majd: az elkerített terület kapui nyitva lesznek, hogy bárki igénybe tudja venni például az itt lévő játszóeszközöket, parkinfrastruktúrát, vagy megtekinteni a Hello Wood építész stúdió által tervezett és alkotott, az EKF programhoz csatlakozott 116 települést szimbolizáló, 10,5 méteres, élő növényekből álló installációt.

GYÁRKERT programok itt >>


Forrás: VEB2023 EKF Program
Kép: EKF / Kovács Bálint

Vissza az oldal tetejére >>