Felújították az egykori Máv Szállót

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat július közepén birtokba vette az új helyet, így elkezdődhet a kiürült egykori Posta épület bontása, majd a területrendezés és parkosítás.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat július közepén birtokba vette az új helyet, így elkezdődhet a kiürült egykori Posta épület bontása, majd a területrendezés és parkosítás.

Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa örömmel köszöntötte az átadón megjelenteket. Háláját fejezte ki az Európa Kulturális Fővárosa program, valamint Veszprém város önkormányzatának a támogatásért.

A megújult hely szükségességéről úgy fogalmazott, a nappali melegedő eddig is jól működött, ugyanakkor az idők során számos nehézségbe ütköztek, amelyek mostantól megoldottnak tekinthetők. Az épületben egyébként hajléktalanok alkotásaik láthatók, valamint gyermekrajzok- és festmények arról, hogyan látják ők a hajléktalanok helyzetét.


Porga Gyula polgármester is beszédet mondott, kifejtette: kiemelt terv a vasút és környékének megújítása, nem csupán azért, mert egyre nagyobb a vendégforgalom a városban.

A város célja ma is az, hogy olyan fejlesztésekbe fogjanak bele, amelyek a térség egészét szolgálják. Az épületet Kozma Imre atya szentelte meg.


Az előzményekről

Az Európa Kulturális Fővárosa Programhoz csatlakozva a Veszprémi Vasútállomás környezetében is nagy változások történnek. A Jutasi út 30. és 32-es számú épületek elbontásával egy nagyobb szabad terület alakul ki a vasútállomás előtt, melynek tereprendezése és zöldfelületi megújítása révén egy szebb környezet várja majd a Veszprémbe látogatókat.

A Jutasi út 30-as számú épületben bérlakások kaptak helyet, mely 2022-ben elbontásra került. A Jutasi út 32. szám alatt a régi Posta épületében, régóta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett Nappali Melegedő működött. Az egyesület ezen a helyen biztosította a közösségi együttlét, a pihenés, a személyes tisztálkodás, a ruházat tisztításának /mosoda/, az ételmelegítésnek és az információhoz való jutásnak a lehetőségét. Ez az épület is hamarosan bontásra kerül, ezért egy új helyszínt kellett találni, mely ugyanazokkal a szolgáltatásokkal tudja segíteni a rászorulókat.

A MÁV Munkásszálló épülete, mely a közelben helyezkedik el egy ideje kihasználatlanul állt. A MÁV Zrt. a Veszprém – Balaton 2023 Zrt. és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata együttműködésének köszönhetően új funkciót kap. Földszintjének és az első emelet észak-keleti szárnyának belső felújításával, valamint a második emelet gépészeti helyiségének belső
átalakításával egy új és komfortosabb környezettel tudnak segíteni az egyesület munkatársai a rászorulókon.

Az új szárny közvetlenül tud kapcsolódni a szintén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett Hajléktalanok Otthona és a 24 órás Egészségügyi Centrum, Átmeneti Szálló és Éjjeli Menedék épületegyütteséhez. Az épület földszinti részén helyet kap a drogambulancia rendelő helyisége, konyha, nappali melegedő, teakonyha, vizesblokkok.

Az első emelet egyik oldalán a szociális munkások irodái, termei, valamint tárgyaló, teakonyha és vizesblokk kap helyet, míg a másik oldalon a szociális munkások öltözői, vizesblokk, valamint a hajléktalanok által használt mosoda került kialakításra.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila