Frissen festett ugróiskola a Cholnokyn

Újrafestették a Cholnoky iskola előtt megkopott ugróiskolát, így az megszépülve, élénk színekkel fogadja a tanévet megkezdő gyerekeket. 

Újrafestették a Cholnoky iskola előtt megkopott ugróiskolát, így az megszépülve, élénk színekkel fogadja a tanévet megkezdő gyerekeket. 

Az ugróiskolát eredetileg két és fél évvel ezelőtt festették fel a Cholnoky Kerekasztal Egyesület tagjai és az iskola pedagógusai, az időjárás és a rendszeres használat azonban mára elkoptatta az ábrákat – mondta el az akcióról Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő. 


Hogy a pénteken induló tanévben szebb, élénkebb színekben pompázó ugróiskola várja a nyári szünetről visszatérő gyerekeket, az önkéntesek kedden ismét munkához láttak, és az E-Pannon Kft. által felajánlott festékekkel felfrissítették a rajzokat. A képviselő ígéretet tett arra, hogy az ugróiskola állapotát a jövőben is figyelemmel kísérik, és szükség esetén javítják.

 
Sótonyi Mónika

Honnan ered az ugróiskola? Az ugróiskola a világon mindenütt elterjedt ügyességi gyerekjáték, melyet a földre rajzolt vagy karcolt ábrán meghatározott szabályok szerinti, többnyire féllábon való végigugrálással játszanak – írja a Wikipedia. A közösségi lexikon szerint a játék a történelem előtti időkből származik, amikor kultikus jelentése lehetett. Bizonyos vallásos (ma már keresztény) vonatkozásai ma is vannak: némelyik ugróiskola a templomok alaprajzát utánozza, és az egyes mezők neve mennyország vagy pokol. Első ismert megjelenése Britanniából származik, ahol a római katonák kiképzésének része volt. Az ugróiskolát akkor teljes fegyverzetben és menetfelszereléssel teljesítették. Feltevések szerint innét terjedt el, ma a világ csaknem minden részén a gyerekek kedvenc játékává lett.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Szalai Csaba