ISTER e-hírlevél – 1. szám (2021. február)

(A hírlevél angol nyelvű, a magyar összefoglaló linkjei az eredeti szövegre mutatnak.)
 
Kedves partnereink és barátaink!

Ha naprakészek szeretnének lenni az ISTER Római útvonalak projektjével kapcsolatban, ajánljuk a hírlevelünket szíves figyelmükbe.

Az e-hírlevelünk első kiadásában 6 cikket talál a projekt előrehaladásáról, bemutatkozik néhány tag a konzorciumból, és szólunk a római kulturális örökség védelmének bevált gyakorlatairól. A cikkeket az ISTER projektpartnerei írták.

Hírlevélre feliratkozás itt >>               Az eredeti hívlevél elérhető itt >>

 

 

1. Nemzetközi találkozó a római kori utak összekapcsolása érdekében

 ISTER nyilvános nyitókonferencia, 2020. november 17.
 

A találkozó célja a potenciális érdekeltek szélesebb körének elérése és az ISTER projekt ismertetése, a kapcsolatok, szinergiák felfedezése, feltérképezése a jelen levő kedvezményezettek között.

Az online találkozóra november 17-én került sor, amikor több mint 100 résztvevő gyűlt össze a Zoom online konferenciatermében, hogy bemutassák, megértsék a projektet, vagy egyszerűen csak tájékozódjanak az ISTER-ről.

A projektpartnerek, a kiíró szervek és hatóságok rávilágítottak arra, hogy az ISTER projekt miként járul hozzá a Duna menti római utak örökségének megőrzéséhez és valorizációjához.

További részletek itt >>

 

 

2. URBASOFIA – amikor a tudás mutatja az utat

Az URBASOFIA egy 2011-ben létrehozott város- és területfejlesztési tudományos vállalkozás, amelyet  bár a szervezet még meglehetősen fiatal  az alapító, az alkalmazottak és az együttműködők város- és területfejlesztési kérdésekben szerzett tapasztalatai működtetnek magas szinten.

A szervezet részt vesz az EU által finanszírozott projektek tervezésében és megvalósításában, különösen az intelligens városok, a stratégiai integrált tervezés, a városrehabilitáció, területfejlesztés a fejlesztés alatt álló új ITK-megoldások társadalmi hatásvizsgálata kapcsán.

További részletek itt >>           www.urbasofia.eu

 

 

3. Geoinformációs támogatás az oktatásért

A Szlovén Geodéziai Intézet évek óta terjeszti az ismereteket a didaktikai segédeszközök új lehetőségeiről, és különböző korosztályú diákokat lát vendégül, ahol a térbeli ábrázolások különféle megoldásait mutatja be. 

A tartalom gyorsabb és hatékonyabb felfogása érdekében kifejlesztették az E-tartalmat és egy sor különféle oktatási interaktív tartalmat, amelyek geoinformációs támogatást kínálnak az oktatási térben. 

További részletek itt >>            > www.gis.si

 

 

4. Az Una-Sana kanton (USC) fejlesztési ügynöksége

Az Una-Sana Canton Fejlesztési Ügynöksége (USC) összekötő szerepet játszik az állami, a magán- és a civil szektor között a fejlesztési projektek létrehozása és végrehajtása során, azzal a céllal, hogy a terület gazdasági színvonalát javítsa, EU-s és egyéb forrásokat vonjon be a stratégiai terve végrehajtására.

További részletek itt >>        www.rausk.ba

 

 

 

5. Megelevenedik az antik kor Gyulafehérváron

Alba Iulia (Gyulafehérvár) önkormányzatának szerencséje van egy tehetséges hagyományőrző csoporttal. Az ősi Apulumot az Apulum őrség kelti életre, melynek tagjai római katonaként, dák harcosként, gladiátorként, táncosok közreműködésével elevenítik fel az ókori világ hangulatát a turisztikai szezonban.

További részletek itt >>           > Alba Iulia - fesztivál

 

 

6. A Dalkingen melletti Limes kapu megóvása

A LIMES határ menti ókori római műtárgyak közül kiemelkedő jelentőségű a Dalkingen melletti volt LIMES kapu. Ez az egyetlen kapurendszer, amelyet a több mint 500 km hosszú felső-germán-rhäti limes mentén találtak.

Az üvegkocka belsejében a kaput megformázó, szövetcsíkokkal borított könnyű fémszerkezet található, amely szabadon lebeg az eredeti kapu felett, ezzel lehetővé téve az egykori limesi kapu méreteinek és megjelenésének érzékeltetését.

További részletek itt >>            > www.rainau.de

 

 

Programme co-funded by European Union funds (ERDF, IPA, ENI)