Ma 2023. szeptember 29., péntek, Mihály napja van.
Polgármesteri köszöntő

 

Kedves Látogató!

 

Veszprém. Sokaknak csupán szép emlékeket idéz e név, vannak olyanok is – bízom benne nem sokan –, akiknek nem jelent semmivel sem többet, mint egy magyar település a sok közül. Élünk itt azonban több tízezren, mi, veszprémiek, kiknek megdobban a szíve, ha csak elhangzik is városunk neve.

A városé, amelynek polgármestereként tisztelettel és szeretettel köszöntök mindenkit, aki a technika nyújtotta lehetőségekkel élve honlapunkon barangolva kíván bepillantást nyerni Veszprém rejtelmeibe. Nem titkolt célunk, hogy Veszprémet ezáltal is minél több honfitársunkkal megismertethessük, és felkeltsük érdeklődésüket ez iránt, a Balaton és a Bakony ölelésében fekvő egyszerre régi és új, nyugodt, de ugyanakkor élettel teli város iránt.

Sétáljunk fel a történelem viharait megélt várba, ahol először az időtlenség végtelen nyugalma leng körül bennünket az ódon épületek, templomok között, majd első királyunk, Szent István és Gizella szobránál elénk tárul a távolban a Bakony lélegzetelállító panorámája.

A vár alatt húzódó, régi városrészek zegzugos utcáin sétálva minden sarkon újabb csodákat fedezhetünk fel. Nem lenyűgöző, hivalkodó látványosságokat, csupán apró, szerénységükben is megkapó szépségeket, amelyek egyebek mellett városunkat oly szerethetővé, emberléptékűvé teszik.

Ám a vár nem csupán a múlt titkainak, emlékeinek őrzője, hisz néhány épületébe betérve, a kultúra iránt fogékony kíváncsiskodók ritkaságszámba menő képzőművészeti kiállítások élményével gazdagodhatnak.

Azt, hogy városunk életében milyen fontos szerepet játszik a kultúra, nem szükséges magyarázni annak, aki akkor lépi át a vár kapuját, amikor az évezredes nyugalmat a fesztiválok sokszínű, eleven vibrálása váltja fel. Már határainkon túl is méltán ismert és elismert rendezvény a Veszprémi Ünnepi Játékok, amely színvonalas műsoraival mindig maradandó élményt nyújt az idelátogatóknak.

Hatalmas tömegeket vonz nyaranta az Utcazene Fesztivál is, amely immár elválaszthatatlan Veszprémtől.
Sorolhatnám a többi, országszerte egyre népszerűbb rendezvényt is, de nem teszem, mert ezeket személyesen látni, hallani kell, itt Veszprémben.
Bár a Veszprém fölé magasodó vár városunk legszebb ékköve, nem az egyetlen, amire mi veszprémiek oly büszkék vagyunk.
Immáron évtizedek óta a kultúra fellegvára a Petőfi Színház, amely olyan neves művészeknek adott otthont, mint Latinovits Zoltán, vagy Bujtor István.
Az utóbbi évek egyik legjelentősebb alkotása a Veszprém Aréna, amely mára már nem annyira az építészeti megoldások, hanem a hozzá köthető tartalom okán híres.

Túl azon, hogy otthont adott az MKB Veszprém Európa-hírű kézilabda csapatának, az aréna évről évre színvonalas rendezvényekkel várja az érdeklődőket.
Ugyancsak régóta az egyik legismertebb büszkeségünk a természetes környezete miatt oly kedvelt állatkert is, amely tartalmas kikapcsolódást nyújt gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Csupán néhány lépésnyire található innen a Gulyadomb. Az ezt övező kis erdők a háborítatlan természetet idézik, és jó lehetőséget adnak arra, hogy a mindennapi élet gondjait a béke e kis szigetén feledje minden itt lakó és ide látogató.

De Veszprém nemcsak a múlt, a nyugalom városa. Egyetemünkön több mint tízezer hallgató törekszik arra, hogy megszerezze a napjainkban nélkülözhetetlen, magas szintű tudást; és ők azok, akik sajátos élénkséget visznek városunk életébe, magukban hordozva jövőnk ígéretét.

Itt élünk mi, veszprémiek, és ez az a város, amelyre oly büszkék vagyunk, és ahová, mint a település polgármestere, valamennyi itteni nevében nagyon sok szeretettel meghívok mindenkit, hogy látogassanak el hozzánk. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy legalább olyan maradandó benyomást gyakorol mindenkire az emberek vendégszeretete, közvetlensége, mint városunk szépsége. 


Porga Gyula
polgármester